Pastorale

Enter, Stephan – Pastorale

Het verhaal speelt zich af in een dorp waar de oude structuren en zekerheden scheuren beginnen te vertonen. Niet alleen broer en zus staan voor een kruispunt: het landgoed van hun ouders zal verkocht moeten worden, de Molukse gemeenschap zal in Nederland blijven …

Oscar zit in de voorlaatste klas en oriënteert zich op wat na de middelbare school gaat komen. Oscar brengt huiswerk naar zijn Molukse klasgenoot en treedt zo de gesloten wereld van de Molukse gemeenschap binnen waar hij verliefd wordt op de zus van zijn klasgenoot. Oscar leert het dagelijks leven van een Moluks gezin kennen. De spagaat van ontheemd zijn wordt pijnlijk duidelijk: de Molukkers voelen zich niet thuis in Nederland en terugkeren naar Ambon is onmogelijk.

Het dorp kent twee streng gescheiden werelden: de Christelijke en de Molukse wereld. Oscar is een van de weinigen die vrijwillig die andere wereld betreedt. Prachtig hoe Stephan Enter de losgeslagen Louise beschrijft op zoek naar nieuwe bakens.

Louise studeert in de stad. Ze heeft in alles afstand genomen van het geloof waarmee ze is opgevoed maar worstelt met de gevolgen. Ze haat haar opvoeding. Hilarisch hoe ze zich tegen alles afzet. Ze is nu van plan haar studie te beëindigen en terug te keren naar het ouderlijk huis met een moeder die zeer gelovig is en een vader die zich opsluit in zijn werkkamer. Een fraai beschreven nazomer met veranderingen die in de lucht hangen. Veranderingen die omarmd worden en tegelijkertijd angst inboezemen.

Prachtige beschrijving van een onontkoombare ontwikkeling.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.