Hoe mijn vader werd verwekt

Meuleman, Bart – Hoe mijn vader werd verwekt

Om te voorkomen dat ze met de verkeerde jongen omgaat wordt Anna door haar vader naar Brugge gestuurd om als dienstmeisje te gaan werken bij de welgestelde familie Cocquyt. Naar buiten toe zijn de leden van de familie Cocquyt uiterst vriendelijk, geen klant mag weggejaagd worden; binnenshuis heerst een schikbewind. Anne vindt in eerste instantie haar draai.

Het dochtertje van meneer Emile – de zoon van de familie – overlijdt. Kleine Leopold, zijn andere kind, is ziekelijk. Er zijn zorgen om het nageslacht. Dan begint de ellende voor Anna. Zij wordt door zoon Emile verkracht. Als dienstbode kan Anna geen kant op. Uiteraard ligt het niet aan zoonlief maar aan Anna dat ze zwanger wordt. Jos wordt geboren en onmiddellijk na de bevalling ondergebracht bij een ‘engeltjesmaker’, een vrouw die normaliter abortussen uitvoert. Anna mag twee uur per week met haar kind samen zijn.

Na twee jaar wordt Anna weggestuurd, ze gaat met Jos terug naar haar geboortegrond. Ze trouwt met de man die toentertijd de reden was dat ze was weggestuurd. Hij erkent het kind en geeft het daarmee zijn achternaam. Mijnheer Emile komt meerdere keren met een dure auto voorrijden om zijn zoon op te eisen. Moeder weigert. Eenmaal volwassen gaat Jos op onderzoek uit. Een pijnlijke zaak. De familie wil van niets weten want ‘wat de buren er niet van zouden zeggen’.

Bart Meuleman ontrafelt zijn eigen familiegeschiedenis. Thuis werd er niet over gesproken. Een bijzinnetje tijdens een autorit, waarin Jos tegen zijn zoon Bart terloops zegt dat opa niet zijn vader is, is het enige. Het gerucht ging al. Genoeg voor Bart om de geschiedenis te reconstrueren. Een klein boekje hoe het kan gaan in het leven. Elke zin toont Barts liefde voor zijn oma en zijn vader.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.