Tijl

Kehlmann, Daniel – Tijl

Daniel Kehlmann heeft er een prachtig verhaal van gemaakt. Pure fictie in een geraffineerde verwevenheid met historische feiten. Hilarisch en leesbaar. Hij zaait net als Tijl verwarring, speelt met de waarheid. Niets is waar behalve de grappen.

Kehlmann beschrijft magische momenten; een onbeschilderd stuk schilderdoek bijvoorbeeld wordt als topstuk gepresenteerd. Tijl krijgt het voor elkaar dat niemand dat durft te zeggen want volgens Tijl “kunnen alleen waarachtige mensen zien”. Kehlmann weet met Tijl onzin geloofwaardig te maken.

In het vroegmoderne Europa van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) begint het rationele denken vorm te krijgen. Magisch denken en bijgeloof zijn standaard, wijd verspreid en worden uiterst serieus genomen. Het levert anekdotes op waarvan de lezer gaat (glim)lachen. Drakenbloed bijvoorbeeld is een ingrediënt voor een medicijn tegen de pest. Het kenmerk van echte draken is echter dat ze zich nooit laten zien.

De opvoeding van de jonge Tijl moet traumatisch voor de jongen geweest zijn. Door de beschrijving van zijn jeugdjaren leer je de volwassen Tijl kennen. Eenmaal volwassen verbergt Tijl zich achter maskers. De dood van zijn vader is het grote keerpunt. Godsdienstwaanzinnige jezuïeten veroordelen de vader tot de doodstraf. De man was tijdens zijn leven zo arm dat hij voor het galgenmaal wel wilde sterven. Tijl vlucht met Nele, de dochter van de bakker. Ze zwerven door een onrustige, arme wereld vol soldaten en mensen op de vlucht. Tijl heeft de gave van het woord, is charmant, heeft charisma en weet te manipuleren. In het openingsverhaal weet hij de menigte zo ver te krijgen dat ze allemaal de rechterschoen uittrekken en naar hem gooien. Hij brengt plezier, neemt alles en iedereen op de hak, danst, maakt muziek en is meester van het slappe koord. Bovenal heeft hij het vermogen op de juiste momenten weg te komen. Tijl is een overlevingskunstenaar met humor als strategie.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.