Blindganger

Ondaatje, Michael – Blindganger

Moeder pakt haar koffer in waar Rachel en Nathaniel bij zijn en vertrekt. De kinderen vinden de koffer later in de kelder. Het maakt duidelijk dat de moeder niet op reis is.

De kinderen groeien op bij de Mot en de Schicht, twee mannen die de kinderen, blijkt achteraf, moeten beschermen. Met de twee mannen ontdekken de kinderen de wereld. Ze eten bij kramen waar overgebleven voedsel van hotels verkocht wordt, ze worden meegenomen op bijvoorbeeld smokkeltochten en vrienden van de twee vertellen spannende verhalen. De lezer krijgt prachtige sfeerbeelden van het leven in Londen vlak na de oorlog. Dat de kinderen ook in gevaar zijn, wordt duidelijk op het moment dat ze bijna ontvoerd worden. De kinderen worden onmiddellijk erna op kostscholen geplaatst.

Later nemen Rachel en Nathaniel als jongvolwassenen baantjes, Rachel bij het toneel, Nathaniel in een keuken. En zelfs dan is het niet toevallig dat er mensen hun pad kruisen. Nathaniel woont in leegstaande woningen met een vriendinnetje die, blijkt achteraf, niet voor niets bij hem in de buurt was.

De verteller is Nathaniel, nu 28 jaar oud. Hij werkt bij de geheime dienst. Daar hoopt hij informatie te treffen over zijn moeder. Dat zijn moeder in het verzet zat, is eigenlijk het enige dat hij weet. Met bij elkaar gesprokkelde informatie maakt Nathaniel een reconstructie van het leven van zijn moeder. Hij vult de informatie aan met het hoogstwaarschijnlijke, niet per se de waarheid. Het resultaat is een ingenieus verhaal.

Alles heeft in dit verhaal met alles te maken en niets is wat het lijkt. Ondaatje geeft genoeg hints al zijn die zorgvuldig gecamoufleerd. Pas bij de tweede lezing worden de lijntjes zichtbaar. Leugens zijn waarheid en de waarheid wordt gelogen of in ieder geval nooit volledig verteld.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.