Hemel zonder Engelen

Andrews, Virginia – Hemel zonder Engelen

Ik had nog nooit een boek van Virginia Andrews gelezen en hoewel deze titel ‘Hemel zonder Engelen’ mij niet meteen pakte, vond ik dat ik de bekende auteur niet langer kon blijven negeren.

De hoofdpersoon in Andrews’ verhaal is het meisje Heaven Leigh Casteel, oudste van vijf kinderen van de familie Casteel. De familie woont in de Willies, een gebergte in West-Virginia en ook nu nog een achtergesteld mijndistrict. Heavens moeder is kort na haar geboorte overleden en haar vader is te snel hertrouwd met Sarah, een lieve, meegaande vrouw, die wanhopig probeert voor voldoende eten, kleding én liefde te zorgen. Haar echtgenoot heeft hier weinig interesse in. De familie is eigenlijk het uitschot van het stadje. Toch gaan Heaven en haar broer Tom graag naar school, zich pijnlijk bewust van hun sociale positie, maar ze zijn leergierig én het is warm in de klas.

Wanneer moeder Sarah een miskraam krijgt, geen enkele steun van haar man en Oma Casteel vrijwel gelijktijdig overlijdt, valt de structuur uit het gezin weg. Moeder vertrekt, stelen wordt de norm om te overleven en Heaven kan niet meer naar school. Dan bedenkt Haevens’ vader een oplossing: hij verkoopt zijn beide jongste kinderen, om vervolgens ook een voor een de drie oudste te verkopen…

Andrews schrijft niet echt een boek waar je vrolijk van wordt. In ieder hoofdstuk denk je dat je nu wel ‘op de bodem’ van de gezinsellende bent, maar de auteur weet de positie van haar hoofdpersoon steeds nog beroerder te maken. Na de absolute ellende in de bergen maakt Heaven bij haar nieuwe familie in Candlewick weer een weinig benijdenswaardige tijd door. Als haar nieuwe moeder Kitty ernstig ziek blijkt, verandert haar situatie opnieuw. Heaven herwint haar vrijheid, maar verliest het hernieuwde contact met haar familie. Het verhaal eindigt met het besluit haar echte grootouders in Boston te gaan zoeken. Na dit eerste boek volgen er nog vier verhalen in de Casteel-serie.

‘Hemel zonder Engelen’, een diep treurig verhaal, maar knap geschreven. Je moet alleen wel van dit soort romans houden!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.