De Terugkeer

Pilcher, Robin – De Terugkeer

Schotland, december 1988. Claire Barclay is verliefd. Na haar examen heeft ze negen maanden om met haar lief door te brengen voordat ze naar de St. Andrew Universiteit gaat. Claire is eigenlijk al zeven jaar verliefd op Jonas Fairweather, maar ze heeft het hem nooit durven zeggen, laat staan hem ooit een kus gegeven. Maar nu gaat ze hem haar liefde bekennen. Dit is absoluut het moment!

Maar zoals zo dikwijls gaan de dingen niet zoals ze zijn bedacht. Jonas stuurt haar stuurs  weg, hij reageert op haar aanraking alsof hij zich brandt: “Ga alsjeblieft weg. Ik wil niet dat je hier bent. Je bent hier niet welkom!” Verslagen loopt ze het pad af naar haar huis, het is de laatste keer dat ze er ooit zal lopen.

We zijn in New York, het is mei 2005. Claire, mede-eigenaar van een goed lopend klasse-restaurant, is getrouwd met Art Barrington en heeft een dochter. Ze heeft het druk en vergeet bijna het wekelijks telefoongesprek met haar stiefvader Leo die nog in Alloa, Schotland woont. Claire is niet meer teruggegaan naar Alloa. Tijdens haar plotselinge wereldreis heeft ze in Australië gewerkt en is blijven hangen in New York waar ze Art ontmoet. Claire – die beschermd is opgegroeid zonder haar al vroeg overleden vader, en na het huwelijk van haar moeder Daphne met Leo – moet enorm wennen aan het dan ontstane samengestelde gezin. Bij Art vindt zij rust en liefde. Tijdens een reis terug naar Schotland, haar moeder is onverwachts overleden, stelt Art Leo voor dat hij en Claire het pand kopen en een conferentiecentrum ontwikkelen. Leo is enthousiast. Een paar jaar later, nadat ze vernemen dat Leo’s gezondheid achteruit holt, maakt het gezin de reis naar Schotland opnieuw, om erachter te komen dat de buurman Jonas – inderdaad haar vroegere jeugdliefde – nu zijn eigen plannen heeft voor ontwikkeling van het huis, met schijnbaar Leo’s zegen.

‘De Terugkeer’ van Robin Pilcher is een pakkend verhaal. Hoewel Pilcher je mee op en neer neemt in de tijd, passen de stukken van Claires verleden langzaam maar zeker in elkaar. Het bijna-trauma van het zo grof afgewezen worden, de gewiekste en manipulerende stieffamilie en het waarom haar jeugdliefde Jonas haar zo bot de deur wees. Het verhaal blijft boeien, zonder dat je nu direct de richting van het plot aanvoelt. Want vergist u zich niet,  er is een plot! Vooral in de laatste hoofdstukken wordt ons lezers veel duidelijk. 

‘De terugkeer’ van Robin Pilcher, een roman waarin de liefde dus niet alles overwint, maar wel alles goed komt. Geen literatuur, wel een fijn boek.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.