Doedelzakspel

Zijderveld, van, Dick – Doedelzakspel

Historica Anna-Thérèse sjouwt met een stokoude trekharmonica van haar betovergrootvader naar de muziekinstrumentenwinkel om deze te laten restaureren maar wordt zoals altijd hevig ontroerd door plotseling opdoemende doedelzakmuziek. Ze loopt gebiologeerd de Schotse doedelzakspeler achterna. Thuisgekomen wacht een uitnodiging van notaris Erik-Jan den Ouden over een delicate familiekwestie, waardoor haar hele leven verandert. Haar vader blijkt niet haar biologische vader te zijn, wat een dna-test bevestigt. Haar echte vader is Gerald MacPherson, die Den Ouden in de arm had genomen om zijn dochter te vinden. Na enkele mislukte pogingen ontmoet ze eindelijk haar vader, een sympathieke Schotse zakenman, die met haar moeder een kortstondige relatie had. Eind goed, al goed. Maar dat is nog niet alles.
Anna-Thérèse wordt een familievete ingetrokken die wellicht alleen kan worden opgelost door esoterische krachten: door verborgen kennis te ontsluiten.

Een magisch-realistische roman zoals we gewend zijn van Van Zijderveld. Toch is het op een andere manier aanwezig als in zijn vorige verhalen. Splits je het boek op in drie delen dan gaat het eerst over de persoon Anna-Thérèse. Zij is als historica geïnteresseerd in oude verhalen, de geschiedenissen van haar grootouders en ver daarvóór, en gevoelig voor esoterische onderwerpen. In het tweede deel worden alle verwikkelingen rond de verhouding Gerald en haar moeder Marianne en de familievete rond Gerald en zijn broer Ross verteld. Daar is geen woord magisch bij. In het laatste deel is geheimzinnigheid troef: Anna-Thérèse ondergaat in Schotland het experiment ‘Project T’, waarin zij terug in de tijd wordt gebracht en haarscherp ziet hoe de familievete ontstaat. Daar wordt het magisch realisme realiteit.
Van Zijderveld gaat op bepaalde onderwerpen uitvoerig in. Hij onderzoekt motieven als lotsbestemming en esoterie. Zijn schrijfstijl is aanvankelijk wat stroperig en stijf maar over het algemeen toegankelijk en vlot.
Doedelzakspel is een boeiende roman met geheimzinnige trekjes, die afwijken van het alledaagse en toegeschreven worden aan verborgen krachten die in elk mens aanwezig zijn voor wie ze wil onderzoeken en onderkennen.
Tot slot een compliment voor de prachtige cover, passend bij de inhoud en een uitnodiging om het boek te lezen. Doen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.