Groen

Dekker, Ted – De Cirkel 00 – Groen

Ted Dekker zegt dat je het ‘Cirkel vierluik’, waarvan ‘Groen’ het vierde deel is, kunt lezen van ‘Zwart’ naar ‘Groen’ of van ‘Groen’ naar ‘Wit”. Ik las alleen deel vier, ‘Groen’ dus, want dat zou het begin én het einde van de serie zijn. 

Het verhaal speelt zich af zowel in het heden als in de verre toekomst, zo’n 2000 jaar na nu. De leden van ‘de Cirkel’ zijn een vreedzaam volk geworden, dat zich voor de ‘Horde’ verstopt in plaats van tegen hen te vechten. Maar een groot aantal leden van de Cirkel is hier niet tevreden mee ​​en wil definitief van hun vijanden af ​​in plaats onvoorwaardelijk lief te hebben zoals door Elyon, hun grote voorbeeld, is gevraagd. De Cirkel valt dus uiteen in groepen met verschillende leerstellingen en twijfels. Thomas Hunter’s – de leider van de Cirkel – is 10 jaar ouder dan zijn vrouw Chelise en vader van 3 kinderen: Samuel, Marie en Jake. Zoon Samuel is een lastige jongeman en komt tegen zijn familie in opstand. Thomas probeert zijn zoon en de Cirkel te redden voordat het te laat is. Intussen probeert Chelise haar vader – leider van de Horde – te redden…

‘Groen’ is in het begin van het verhaal nogal een zoekplaatje, vooral als je – zoals als ik – geen andere delen van de Cirkel-serie hebt gelezen. Eerlijk gezegd had ik geen idee wat er nu allemaal precies aan de hand was in het eerste stuk van het boek. Plotlines voelden vreemd aan en eigenlijk was ik een beetje verdwaald in ‘Groen’. Eerlijk is eerlijk, in het begin van het verhaal worden keurig alle karakters geïntroduceerd, maar daarna wordt het lastig om bij de dialogen in gedachten te houden wie nu eigenlijk wie is. Persoonlijk zou ik ‘Groen, Cirkel 00’ echt als laatste boek van het vierluik lezen. Vrijwel zeker krijg je dan een veel beter beeld van de karakters. De hoeveelheid informatie die je in dit boek moet verzetten is overweldigend, maar afgezien daarvan is Dekker wel een goede verhalenverteller. ‘Groen’ is een ‘donker’ boek, zonder een oplossing of een echt plot. Of misschien is juist dat de Cirkel? Verwarrend blijft het wel.

‘Cirkel 00, Groen’ van Ted Dekker, misschien beter als je eerst de voorgaande delen leest; voor ‘stand alone’ af te raden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.