Het oordeel van Caesar

Saylor, Steven – Het oordeel van Caesar

Rome is op de rand van een burgeroorlog. Caesar en Pompejus hebben slag geleverd in Hellas, waarbij Pompejus’ troepen verslagen zijn. Juist in die periode reizen Bethesda en Gordianus naar Alexandrië om medische hulp te zoeken voor de zieke Bethesda. Als na een rustige reis de Pharos – de enorme vuurtoren van Alexandrië – zichtbaar wordt, wordt het schip overvallen door een onverwacht heftige storm. Als de zwarte wolken wegtrekken blijkt hun schip recht op een vlooteskader af te varen. Het zijn de restanten van Pompejus’ troepen, gevlucht en gehavend aangekomen voor de Egyptische kust. Geen goed nieuws voor Gordianus – privé-detective, zonder politieke voorkeur – die weinig van Pompejus te verwachten heeft. Terwijl Gordianus wacht op foltering en dood, wordt Pompejus vermoord door zijn vermeende bondgenoot Ptolemaeus, de Koning van Egypte. Dit is het begin van een keten gebeurtenissen die voor Gordianus en zijn huishouden niet goed uitpakken. Hij verliest zijn vrouw, wordt gevangengenomen door de Egyptenaren en wordt uiteindelijk afhankelijk van Caesar, met wie hij een haat-liefdeverhouding heeft. Wanneer zijn zoon Meto wordt beschuldigd van een poging tot moord op Cleopatra en Caesar, blijken zijn kunde en kennis onontbeerlijk om zijn zoon te redden…

Steven Saylor neemt ons mee naar de oudheid. De tijd waarin het Romeinse rijk haar omwenteling maakte van republiek naar keizerrijk. Gordianus is als ‘vinder’ een vrije burger, groot geworden als advocaat en detective. Met dat gegeven is ‘Het oordeel van Caesar’ een buitengewoon interessant boek. Geschiedenis als detective verpakt! Saylor neemt de moeite ons de grote stad Alexandrië te laten beleven en het daar op zijn laatste benen lopende rijk van de Ptolemaeën, het regerende nageslacht van Alexander de Grote. Pompejus, Cleopatra, Caesar en andere voor ons nog steeds bekende namen komen volkomen logisch in het verhaal voor. Het is een spannend verhaal, rustig opgebouwd om ons te kunnen meenemen in de oudheid, met een onverwacht droevig einde. ‘ Het oordeel van Caesar’ is geen thriller, maar wel bijzonder aanbevolen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.