Orkaan Mabel grijpt in

Bagley, Desmond – Orkaan Mabel grijpt in

David Wyatt is een toegewijd wetenschapper en nog heel jong voor zijn jaren. De ‘Super-Constellation’ van Wyatts crew vliegt boven de diep blauwe Caribische zee, vlak bij de Kleine Antillen. Dan kraakt de stem van Wyatt in de koptelefoons:  “Ik denk dat we daar maar eens moeten gaan kijken”. De hele crew sjort zich snel zo goed mogelijk vast in de oude stoelen en staart gespannen naar de plots opdoemende, intens donkere, oliekleurige wolken. Dan vliegt het oude vliegtuig de jonge orkaan binnen… Orkaan Mabel grijpt in

Nog diezelfde avond is Wyatt in St. Pierre, de hoofdstad van het eiland San Fernandez. Zijn grote liefde Julie Marlowe, is zojuist op het eiland aangekomen. Toch is het moeilijk voor hem om zijn gedachte helemaal bij zijn lief te houden. De storm, ondertussen voorzien van de lieflijke naam ‘Mabel’, lijkt op weg naar San Fernandez. Maar Wyatt kan geen absoluut uitsluitsel geven dat de storm inderdaad het eiland zal treffen. Bijkomend probleem is dat President Serrurier – de dictator van dienst – dit eenvoudig niet wenst horen. Er dreigt een opstand en daarbij kan hij geen orkaan gebruiken! Daardoor wil ook de bevelhebber van de lokale Amerikaanse basis niet overgaan tot algemene evacuatie.

Bagley neemt in ‘Orkaan Mabel grijpt in’ de moeite om ons na het heftige begin eerst even aan de totaal ontspannen sfeer van de Cariben te laten wennen. Daarna sleurt hij ons mee in een steeds sneller en spannender verhaal over liefde, opstand en onvoorstelbare natuurkrachten. De hoofdpersonen kunnen binnen de kortste keren geen kant meer op. Gevangen tussen radeloze, losgeslagen militairen en de goed georganiseerde rebellen. Bovendien koerst de orkaan inderdaad recht op St. Pierre af. Al snel raken ze elkaar dan ook kwijt, overgeleverd aan oorlogsgeweld en de elementen. Uiteindelijk vinden David en Julie elkaar terug, maar niet voor alle karakters die we ondertussen hebben leren kennen, is Bagley zo genadig…

In ‘Orkaan Mabel grijpt in’ geeft Bagley een fraai tijdsbeeld van de zeventiger jaren, de term bananenrepubliek geldt zeker voor San Fernandez. Blijft voor ons als lezers de retorische vraag over of er eigenlijk wel echt zo veel veranderd is in al die jaren? Los van alle beschrijvende elementen in het verhaal, is het boek vooral heel spannend. Een absolute aanrader.

Desmond Bagley II

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.