Ziek

Samson, Gideo – Ziek

‘Dit boek gaat over Belle. Ze ligt van de eerste tot de laatste bladzijde in bed. En dat is niet omdat ze de hele tijd zo moe is.’ is de aanhef van de achterpagina van Gideo Samson’s jeugdboek ‘Ziek’.

Omdat ze opnieuw in het ziekenhuis ligt, zich beroerd, misselijk voelt en ze de dokters eigenlijk niet meer zo vertrouwd, vindt Belle dat ze best wat minder aardig mag doen tegen de mensen om haar heen. Dat wil zeggen, behalve tegen haar opa, want daar is ze echt dol op.

Tegen de verveling heeft Belle een schriftje gehad, waarin ze van alles opschrijft. Ze maakt daarin van haar hart ‘geen moordkuil’. Haar situatiebeschrijvingen zijn behoorlijk raak. Echt fijn vindt Belle de bezoekjes van haar opa en oma, die zijn rustig en lief, zelfs al zitten ze soms uren gewoon bij haar bed. Dan haar vriendinnen van school; Vindt ze ze eigenlijk wel aardig? Nee dus! en dat schrijft ze op in haar dagboek. Iets wat behoorlijk fout gaat als haar vriendin Brie dit leest…

Af en toe is Belle echt irritant. Tegen haar moeder zegt ze dat ze te dik wordt en ook haar vader kan weinig goed doen, wat hij belooft zijn net de ‘uitslagen van een medisch onderzoek. Ze klinken prachtig. En je hebt er niks aan’ en tegen Jantje, haar kamergenootje, vertelt zij dat ze in het ‘dodenkamertje’ liggen, waardoor het ventje helemaal overstuur raakt… Toch, echt hekel krijg je niet aan kleine Belle, ze te kwetsbaar; ‘Ik huil op zijn schouder. ‘Je trui,’ zeg ik. ‘Hij wordt nat.’ ‘Mooi zo,’ zegt opa. ‘Die gaan we dus nooit meer wassen. Dit wordt mijn lievelingstrui.’’ Samson geeft zijn verhaal een open einde; lukt Belle’s laatste operatie?

Samson neemt je in ‘Ziek’ mee naar een meisje van 12, dat erg ziek is en blijft. Er lijkt geen hoop op beterschap. Dat is een behoorlijk pittige invalshoek voor een jeugdverhaal, maar hij slaagt erin om het geheel niet te zwaar te maken. Het boek geschreven in een staccato-stijl, korte zinnen, korte vragen, korte antwoorden. Misschien gaat het wel zo als je echt ziek bent, maar het leest niet echt lekker.. 

‘Ziek’ was Gideon Samsons tweede boek en kwam uit in 2009. Het werd bekroond met de Zilveren Griffel. Hij was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Kinderboeken, Recensies

Reacties zijn gesloten.