Wolfsjong

Dickson, Gordon – Wolfsjong 

Deze roman werd ook in het Nederlands uitgebracht onder de originele Engelse titel ‘Wolfling’.

James Keil is op aarde geboren maar wordt op Alpha Centauri III opgeleid tot ​​spion. De kleine, jonge federatie van planeten rondom de aarde heeft tijdens haar laatste expeditie contact gemaakt met een ruimterijk van mensen, dat zo ongeveer de hele Melkweg omspant. James, antropoloog, bedenkt een list om op de ‘Troonwereld’ – de planeet waar ‘de hooggeborenen’ leven en dit immens grote rijk besturen – te komen. Hij wil daar uitzoeken welke plannen de heersers van het rijk met de aarde hebben. Het is belangrijk voor de politieke positie van de aarde om te weten of ze oorspronkelijk deel heeft uitgemaakt van dit rijk. Want vooreerst behandelen de hooggeborenen de kleine federatie als een soort kolonie.

Aangekomen op de Troonwereld raakt James vrijwel direct verwikkeld in een complot van enkele hooggeborenen om de zittende ‘keizer’ omver te werpen. Hij maakt voldoende indruk om genomineerd te worden voor adoptie op de Troonwereld en dit voorrecht stelt hem in staat om uiteindelijk duidelijkheid te krijgen over het verleden. Maar wanneer hij gewond terugkeert op aarde wordt hij gearresteerd en berecht wegens verraad, omdat hij veel verder is gegaan dan zijn oorspronkelijke opdracht. Het proces en de verdere onthullingen over James zijn verrassend…

‘Wolfsjong’ is een goed SF-verhaal, al had het slot misschien iets krachtiger gekund. Dickson gebruikt de korte lengte van de roman om het tempo hoog en levendig te houden, er zit dan ook heel weinig ruis in zijn verhaal. Indertijd waren SF-verhalen doorgaans kort. De schrijvers van die tijd waren bedreven in het leveren van strakke plots en originele verhalen. De meer uitgesponnen SF-romans van vandaag de dag zijn dus m.i. niet automatisch beter door hun omvang…

Gordon Dickson is vooral bekend om de ‘Dorsai-romans’, maar hij schreef ook veel op zichzelf staande romans zoals ‘Wolfsjong’, een SF-boek voor de echte liefhebbers.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.