Het feest

Casteleyn, Dimitri – Het feest

Maurits Matthys woont op zijn kasteel in de omgeving van Gent. Hij groeide op als enige zoon op een boerderij, een zelfvoorzienend bedrijf. Vroeger is hij op school veel gepest maar eenmaal bevrijd van dat vaak ondraaglijke juk heeft hij het geschopt tot een topondernemer. Hij is een bekende man, voornamelijk bezig met geld verdienen en investeren in vastgoed, aandelen en obligaties. Maurits is alleen en heeft zijn trouwe butler Pierre, die hem helpt met de dagelijkse beslommeringen en ook op het kasteel woont. Maurits wordt 50 en, het motto van zijn overleden moeder indachtig “Vier het leven” organiseert hij een feest voor de vier medeleerlingen uit zijn vroegere klas: de pestkoppen Eva, Thomas, Leonie en Jacob en de meest gehate docent Vansintjan. Allen krijgen een uitnodiging en begeven zich, al of niet enigszins gedwongen, naar het imposante buiten. De gasten worden tot hun verbazing, genoegen en een tikkeltje wantrouwen gruwelijk verwend. De champagne vloeit rijkelijk en een copieus diner van vier gangen met bijpassende wijnen staat gereed, tot in de puntjes verzorgd. Na enige tijd voegt Maurits zich eindelijk bij het gezelschap. Zijn doel is de genodigden te laten ervaren wat zij hem vroeger hebben aangedaan, dat dat fout was en hij door hen een helse jeugd heeft gehad. Hij wil wraak en genoegdoening. Hij bedient zich daarbij van zeer originele, buitensporige methodes…

Wat meteen opvalt is de grondige wijze waarop Maurits het ‘feest’ voorbereidt, voor zover je kunt spreken van een feest. Niets, maar dan ook helemaal niets wordt aan het toeval overgelaten. Deze karaktertrek typeert Maurits, eveneens in zijn leven als ondernemer. Ook Casteleyn dirigeert zijn roman langs strakke lijnen in een rustig tempo maar weet een thrillerachtige spanning te bereiken, van abnormaal naar grotesk en bizar. Een tipje van de sluier: Maurits dwingt zijn gasten een van hen de dood in te jagen. Het vertelperspectief is wisselend waardoor je bij alle gasten en Maurits naar binnen kunt kijken en er langzaam maar zeker bij ieder een ander normbesef binnendringt (wat bij de meesten eerder wat gekunsteld dan geloofwaardig overkomt). Het verhaal gaat over wraak, vergiffenis, succes en macht. Het is een roman en leest als een thriller. Met recht een pageturner en werkelijk een feest om te lezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.