Ze kunnen het niet laten

Lourens, Jackie – Ze kunnen het niet laten

Hoofdinspecteur Erik Jager is hoofd van het kernteam Ernstige Delicten van het politiekorps van Castellum aan de Rijn. Wanneer Aart – die een bijbaantje heeft bij de melkboer, jazeker dat is de tijd waarin deze politieroman speelt – een dode mevrouw ontdekt in het huis van meneer Huut, wordt dit probleem al snel bij Erik de Jager op zijn bordje gelegd.

De vrouw blijkt een collega van Huut te zijn, maar ze is geheel ontkleed en meneer Huut is nergens te vinden. De Jager en zijn team, bestaande uit De Griep en Herstal, merken al snel dat er weinig tot geen aanknopingspunten zijn met betrekking tot de moord. Er wordt een tweede moord gepleegd. Deze keer is het een callgirl, een dame van stand, die slechts enkele weldoeners had. Het raadsel óf er überhaupt een relatie is tussen de beide misdrijven is voor het team niet te beantwoorden, maar de druk tot resultaten neemt toe.

Dan blijkt ene Klaassen, een bekende van de landelijke politie, een pand te bezitten naast het huis van Huut. Zou dat dan het spoor zijn waarop ze wachten? Als een vermiste verpleegster vermoord wordt ontdekt en het stoffelijk overschot van meneer Huut wordt gevonden, wordt een scholier die drugs dealt met een steen neergeslagen, maar nog steeds zijn er geen bruikbare aanwijzingen. De Jager en zijn team hebben duidelijk behoefte aan een meevaller om het onderzoek naar de moorden vlot te trekken. Plotseling krijgt De Jager een inval, maar is dat snel genoeg om het volgende slachtoffer te redden?

“Ze kunnen het niet laten” is een toch wel wat gedateerde politieman. Het is een echte ‘who done it’, maar door zijn structuur komt dat niet echt lekker van de grond. Vermoedelijk is dat omdat er tussen de moorden, althans voor de lezer, geen echt verband bestaat. Ook mis je, zowel van de dader als van de hoofdpersonen, te veel achtergrondinformatie. 

Eigenlijk lijkt de stijl van Lourens veel op die in de boeken van Baantjer, maar ontbreekt de vaart en dat heeft toch echt niets met de leeftijd van het boek te maken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.