Het voorbijgaan

Gerrard, Nicci – Het voorbijgaan

Irene en Adrian waren elkaars grote liefde, trouwden en kregen drie meisjes: Sasha, Clem en Aggie. Irene zorgt voornamelijk voor het huishouden, de kinderen en werkt als juf op de basisschool terwijl Adrian meestal vergeefs op zoek is naar rollen in de toneelwereld. Hij raakt daar erg gefrustreerd over en zoekt zijn heil in de drank en uiteindelijk begint hij een geheime verhouding met hun gezamenlijke vriendin Frankie. Irene houdt Adrian zoveel mogelijk uit de wind. Zij ziet hem afglijden maar verdedigt hem te vuur en te zwaard tegenover de familie. Adrian verlaat haar en woont bij Frankie terwijl de kinderen hopsen tussen papa en mama. Als Adrian en Frankie de kinderen drie weken meenemen op vakantie, is Irene op zichzelf aangewezen. Waar ging het mis? Wat gaat zij doen?

Hoofdpersoon is Irene. De situatie die Gerrard beschrijft is heel herkenbaar. We zien haar veranderen van een mooie vrouw in een sloof. Ze sjouwt en worstelt in en voor haar gezin. Dienstbaar aan haar man en kinderen terwijl ze innerlijk regelmatig gefrustreerd en ziedend van woede is om die minkukel die alleen maar met zichzelf bezig is. Adrian vindt geen liefde meer bij haar en vlucht. Een helder thema: de negatieve spiraal in een huwelijk die kan optreden.
Er is een duidelijke ontwikkeling in het karakter van Irene: haar leven stopt abrupt, ze moet naar binnen kijken, door een tunnel van verborgen verdriet waden en tot inzicht komen.

Het verhaal leest gemakkelijk. Alles beschrijft Gerrard in klare taal hoewel zij zich te overmatig bedient van regels-lange opsommingen. In het begin kun je deze stijlfiguur zien als een middel om de drukte van het altijd maar zorgen en investeren in haar man duidelijk te maken maar op een gegeven moment was ik er wel klaar mee en schoot het zijn doel voorbij.

Een prettige en prima leesbare vrouwenroman met een heel herkenbaar thema.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.