De Claim

Grisham, John – De Claim

De Claim is het verhaal over Clay Carter, een 31-jarige eenvoudig levende advocaat, werkzaam in de sociale advocatuur. Hoewel Clay zelf wel gelukkig is met zijn bestaan, denkt zijn schoonfamilie daar heel anders over. Clay, niet helemaal ongevoelig voor hun argumentatie, kijkt dan ook wat vrijblijvend om zich heen naar een mogelijke positieverbetering. 

In het eerste hoofdstuk wordt een 20-jarige, in floppy roodgele sneakers geklede moordenaar binnengebracht en aan Clay toegewezen om hem te verdedigen. Deze start heeft in feite weinig te maken met de eigenlijke geschiedenis, maar Grisham trekt je als lezer wel meteen het verhaal in.

Met de hulp van een schimmige weldoener genaamd Max Pace, maakt Clay gebruik van de mogelijkheden die de moord hem biedt. Hij transformeert van een 36.000 dollar-verdiener tot multimiljonair. Daarmee komt Grisham bij zijn verhaal. De moord en alles wat er omheen gebeurt, is eigenlijk de kapstok naar Grisham’s hoofdverhaallijn, waarbij hij nergens voor wegloopt. Dat is het verhaal over het in zijn voegen krakende Amerikaanse rechtssysteem met juridische aasgieren zoals Clay, die niets ontziend mensen en bedrijven kapotmaken voor eigen gewin.

De Claim is in wezen geen echte triller maar leest wel plezierig weg en is werkelijk leerzaam. Grisham beschrijft de twijfelachtige mentaliteit van de advocaten (”Zoek ze, laat ze tekenen, neem het geld en wegwezen.”) waarop Clay geen uitzondering is. Hij verandert van een vent uit één stuk in een gedachteloze schurk, een hebzuchtige eikel, een vervreemde persoon. Maar het is precies Clay’s zielloosheid die De Claim zo goed leesbaar maakt: de pure extravagantie van zijn slechte gedrag maakt van een in wezen tam verhaal een echte pageturner. Wanneer bijvoorbeeld Clay een relatie begint met een blonde, prachtige Georgische, zou je denken dat Grisham van haar wel meer had kunnen maken dan zomaar een passante. Grisham’s specialiteit is echter het opbouwen van spanning, niet het bouwen van karakters. Zelfs Clay is, als je eerlijk bent, eigenlijk nooit een helemaal overtuigend karakter. Maar het snelle tempo van het verhaal – en dat kan alleen door veel weg te laten – zorgt ervoor dat we de in grote luxe levende, tobbende hoofdpersoon vlot volgen tot aan zijn onherroepelijke neergang…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.