Het Matlock document

Ludlum, Robert – Het Matlock document

Ludlum, de koning van de thrillers mocht niet langer ontbreken in EbookOverleaf vond ik. Eerst acteur, daarna producent en nu een door miljoenen gelezen schrijver. Toch heeft hij veel meer geschreven dan alleen maar de hardcore thrillers die we kennen uit de bioscoop. Neem nu de handzame paperback “Het Matlock document”, compact, zijdelings spelend in de universitaire wereld en razend spannend. 

James Matlock is een in goede doen verkerende hoogleraar aan de prestigieuze Carlyle Universiteit. Hij heeft een geheim dat weinig anderen kennen: zijn jongere broer stierf als gevolg van een overdosis heroïne. Daardoor heeft James een diepgewortelde haat tegen lieden die betrokken zijn bij de illegale handel en verkoop van drugs.

Maar de problemen bereiken nu ook Carlyle. Uit onderzoek door het Ministerie van Justitie blijkt dat Carlyle het centrale distributiepunt of hoofdkwartier is voor een snelgroeiend drugskartel in het noord-oosten van de VS. De illegale handel wordt gecontroleerd door een organisatie die bekend staat als “Nimrod”. Nimrod wordt daarbij zo krachtig, dat het de bestaande lokale maffia bedreigt. Een geheime conferentie tussen die beide zal plaatsvinden in Carlyle, waarbij afspraken zullen worden gemaakt over hoe de winst uit de drugshandel én het operatiegebied van beide organisaties zal worden verdeeld.

Het ministerie van Justitie krijgt lucht van de voorgenomen vergadering door een document dat wordt gevonden op het lichaam van een gedode Turk. De gezichtloze mensen in Washington, die toezien op de operatie besluiten om James (zonder zijn medeweten) in te zetten als een pion om hen naar Nimrod te leiden en ze weten hoe hem te motiveren: zijn verleden…

James wordt benaderd door een man van het ministerie van Justitie, Ralph Loring. Loring geeft James de informatie die het ministerie van Justitie door de jaren heen heeft verzameld met betrekking tot Nimrod. Hij geeft James ook het document uit Turkije. Het document is de sleutel én toegangspas tot de voorgenomen conferentie. Tot verrassing van James is Nimrod geïnfiltreerd in alle lagen van de samenleving in Carlyle. Het is zelfs zo dat enkele van zijn collega’s optreden als tussenpersonen bij de illegale handel.

De gebeurtenissen lopen vrijwel direct uit de hand. Loring wordt brutaal vermoord binnen enkele minuten na zijn rendez-vous met James. Matlock begint toch zijn onderzoek, maar Nimrod lijkt te weten van James zijn activiteiten. Direct al proberen ze James ervan te weerhouden zijn zoektocht te starten. Zijn vriendin wordt bruut gemarteld en verkracht en er wordt een aanslag op zijn leven gepleegd tijdens een feestje. In plaats van zich van het onderzoek te distantiëren besluit James zeker nu Nimrod te willen ontmaskeren. Hij wil tot de wortels van de organisatie gaan. Daarbij maakt hij gebruik van het document dat Loring hem heeft gegeven. Wat hij ontdekt zet niet alleen zijn eigen leven, maar ook het leven van zijn vriendin op het spel.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.