Op het geniale af

Wells, Benedict – Op het geniale af

Francis is zeventien jaar. Hij leeft met zijn moeder in een trailer. Was hij ooit succesvol op school en in sport, alles is gekanteld. Moeder Katherine is opgenomen en de relatie met zijn stiefvader is slecht. Francis is gestopt met sport en verwaarloost school.

Het leven lijkt uitzichtloos. Hij denkt erover om het leger in te gaan. Francis houdt zich vast aan een steeds terugkerende droom: hij wint in die dromen aan de roulettetafel heel veel geld. Met dat geld zouden hij en zijn moeder meteen uit de problemen zijn. Hij ontmoet in de kliniek waar zijn moeder behandeld wordt Anne-May. Francis is op slag verliefd. Moeder doet een zelfmoordpoging. De afscheidsbrief vertelt over een bizar experiment: de wereld verbeteren door sperma van anonieme geniale mannen te insemineren. ‘Donor James’ is de vader van Francis.

Francis en zijn beste vriend Grover nemen Anne-May mee uit de kliniek op zoek naar de vader van Francis. Via via achterhalen ze een naam en een verblijfplaats. Ze rijden via Las Vegas in Francis’ overtuiging dat de droom werkelijkheid wordt en hij geen loser is. Al het geld dat zijn stiefvader meegaf om de zoektocht te financieren, wordt verloren. De droom spat uit elkaar. Ze vinden de vader maar ook deze droom spat uit elkaar. Anne-May is zwanger en er komt een kind. De relatie is echter slecht. Schoonouders zien Francis niet zitten. Francis spaart en probeert het nog een keer in Las Vegas. Het is rijk worden of naar Afghanistan of Irak.

Jongvolwassenen die worstelen met wie ze zijn vol jeugdig onrealistisch optimisme. Het verhaal is af en toe langdradig en irritant. Onderliggende vragen in het boek zijn: bepaalt de opvoeding of zijn het de genen? Heb je iets in te brengen of is het het lot? Het boek had daarom voor mij moeten afsluiten met of het woord zwart of het woord rood. Het zou mij meer geven om over na te denken dan nu het geval is. Het is nu een te gemakkelijk open einde.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.