DNA

Cook, Robin – DNA

Boeken van Robin Cook staan mijns inziens bijna altijd garant voor bijna voelbare spanning. Zo begon ik ook aan dit boek en inderdaad word je vanaf het eerste hoofdstuk gepakt door het verhaal. De James Bond-achtige actie in het begin moet wat wennen, maar al snel wordt duidelijk dat ook hier weer de medische wereld en de misdaad op Robin Cook-achtige wijze aan elkaar gekoppeld worden. 

Na bijna twee jaar komt Laurie Montgomery  terug van zwangerschapsverlof in haar functie als New Yorkse forensisch patholoog. De ziekte van haar zoontje is in volledige remissie en ze vindt het verantwoord en veilig om weer aan het werk te gaan. Gelukkig heeft ze een uitstekende oppas voor hele dagen gevonden om op JJ te passen. Haar eerste dag op haar werk is echter een grote teleurstelling. Ze krijgt een eenvoudig geval dat lijkt op een gewone, natuurlijke dood. Toch heeft ze het gevoel dat ze iets over het hoofd ziet, waardoor ze erg onzeker wordt. Dan komt ze erachter dat de man is vermoord.

De dode man is Satoshi Machita, een Japanse onderzoeker op het gebied van menselijke stamcellen. Dr. Ben Corey heeft ervoor gezorgd dat Satoshi bij hem kan werken en heeft hem en zijn hele familie over laten komen naar de VS. Deze hele operatie is echter volkomen illegaal. Dr. Corey hoopt op deze manier een absolute voorsprong te krijgen op de concurrentie. Hij steelt persoonlijk de aantekeningen die Machita heeft achtergelaten op de Universiteit van Kyoto. Corey als directeur van het net opgerichte bedrijf iPS USA hoopt daarmee miljarden dollars te verdienen door de octrooien op het onderzoek en de resultaten daarvan te claimen.

Om de hoge investeringen te kunnen doen, noodzakelijk in deze hightech bedrijfstak, heeft iPS USA een beroep gedaan op niet-officiële geldschieters. Corey blijkt in zee te zijn gegaan met twee van de meest beruchte en gevaarlijke misdaadorganisaties ter wereld: de Amerikaanse maffia en de Yakusa, de Japanse maffia. De zaken beginnen uit de hand te lopen als blijkt dat ook andere syndicaten geïnteresseerd zijn in deze booming business. Ook zij hebben echter de bronbestanden nodig om patent te kunnen aanvragen.

Laurie komt in de problemen als de maffia ontdekt dat zij niet gelooft in de natuurlijke dood van Machita en een diepgaand onderzoek  instelt. Ze neemt het op zich om de videobeelden te bestuderen van het metrostation, waar hij dood werd gevonden. Daarop is inderdaad iets verdachts te zien. Nu moeten de misdaadorganisaties wel in actie komen en ze kiezen voor de gemakkelijkste weg, het ontvoeren van Laurie’s zoon JJ. In een nogal onwaarschijnlijke actie slagen twee ingehuurde ex-agenten erin JJ terug te halen. Ze werken volledig buiten de wet en kunnen dus gemakkelijk een vuist maken tegen de ontvoerders. Nu beginnen er ook aanzienlijke hoeveelheden slachtoffers te vallen, mensen worden bedreigd en alle plannen gaan mis…

Robin Cook is niet alleen een goede schrijver, maar hij heeft zich ook duidelijk verdiept in deze materie. In DNA is hij sceptisch over de samenwerking tussen het universitaire stamcelonderzoek en het patenteren van de resultaten daarvan door multinationals. Misschien is DNA niet Cook zijn beste roman, maar het is een interessant verhaal, echt een medische thriller, die je in één adem uitleest.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.