De Gave

Koontz, Dean – De Gave

Odd Thomas is een hamburgerbakker met een speciaal zesde zintuig. Hij kan dode mensen zien. Ze helpen Odd om hun moordenaars te ontmaskeren en te vinden. Door zijn gave kan hij ook “bodachs” zien, donkere geesten als schaduwen. De bodachs verschijnen daar waar leed en geweld te verwachten is. 

In de kleine Zuid-Californische stad Pico Mundo heeft Odd Thomas juist de moordenaar van een klein meisje opgespoord en gaat hij naar zijn werk als hamburgerbakker bij de locale variant van Macdonalds. Daar stapt een man binnen met een werkelijk mysterieus aura, omringd door bodachs. Omdat Odd weet dat bodachs alleen daar verschijnen waar iets vreselijks te gebeuren staat, gebruikt hij een derde aspect van zijn gave: het op het gevoel volgen van de man die hij “de schimmelman” noemt. De slechtaard krijgt deze naam van Odd omdat zijn verschijning meer mycologisch dan biologisch is.

Na het opsporen van de man krijgt Odd het beklemmende gevoel dat veel burgers van Pico Mundo zullen omkomen in een grote catastrofe, maar echte aanwijzingen heeft hij nog niet. Onzeker onderneemt Odd Thomas dan actie om die ramp te voorkomen. Hij heeft daarbij alleen de hulp van zijn vriendin, de locale sheriff die zijn geheim kent en de geest van Elvis die in Pico Mundo is komen wonen.
Overigens heeft Odd nog steeds niet kunnen uitmaken of zijn gave nu eigenlijk een geschenk of een kruis is.

Over deze wonderlijke groep, die weerstand moet bieden tegen het kwaad, heeft Dean Koontz werkelijk een geweldige  roman geschreven. Het karakter Odd Thomas is zeer geloofwaardig, zelfs met zijn paranormale gave. Het verhaal is intens en interessant door onverwachte gebeurtenissen. Het boek heeft mij geïntrigeerd, het heeft verrassende personages en door de opbouw van het plot blijf je lezen. “De Gave” heeft overigens een on-Amerikaans triest einde, u bent gewaarschuwd.

Nobel

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.