Verboden & Verbannen

Clemens, James – Verboden & Verbannen

Het eerste boek van de serie ‘Het boek van vuur’ heeft als titel ‘Verboden en Verbannen’. James Clemens begint zijn verhaal met een op het eerste gezicht nogal rommelige pre-proloog. Dit stuk is in de ik-vorm geschreven en dient als inleiding voor het eigenlijke verhaal.

Eenmaal in de proloog maken we kennis met een aantal hoofdrolspelers in het boek: Shorkan, Erril de oudere broer van Shorkan en Greshym de oude magiër. Omdat het rijk Alasea, vervuld van de magie van ‘Chi’ op het punt staat te worden vernietigd, besluiten de drie magiërs een laatste wanhopige poging de ‘Chi’ te behouden voor de toekomst.

In het eerste hoofdstuk, maakt Clemens een grote sprong in de tijd naar honderden jaren later. Elena is de wat dromerige dochter van een fruitteler. De vallei waarin ze woont is vruchtbaar en vol met appelboomgaarden. Ze is een eenvoudig meisje, dat samen met haar ondernemende broer Joach aan het oogsten is, wanneer ze haar eerste periode krijgt. Daarbij wordt ook haar rechterarm vuurrood. De familie viert blij dat Elena nu een ‘vrouw’ is, maar de gebeurtenis zet onverwachte raderen in beweging en het blijkt dat er nog altijd veel magie, ook zwarte, in het land is. Elena moet hoe dan ook gevangen worden genomen, ongeacht de gevolgen voor haar omgeving. Het avontuurlijke verhaal van ‘Het boek van vuur’ is gestart…

Dat ‘Verboden & Verbannen’ het eerste deel van ‘Het boek van vuur’ moest gaan worden, is al snel duidelijk. Maar dat maakt het verhaal, althans voor mij, niet meteen aantrekkelijk. In ieder hoofdstuk introduceert Clemens een of meerdere spelers die in ‘Het boek van vuur’ een rol gaan spelen. Je valt daarbij als lezer van de ene in de andere verrassing, want pas in de loop van het verhaal wordt het verband tussen al die losse introducties duidelijk.

Daarbij worden vrijwel alle mogelijke wezens uit het fantasy-genre in het verhaal verwerkt. Aan ‘overdaad schaadt’ doet de auteur niet. Als het verhaal van ‘Verboden & Verbannen’ eindelijk op gang komt, is het geen onaardige fantasy. Toch heb ik na het uitlezen van dit verhaal niet de behoefte gehad ook een van de volgende delen van ‘Het boek van vuur’ te gaan lezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.