De terechtstelling

McDermid, Val – De terechtstelling

George en Anne Bennet zijn verhuisd naar Buxton in Derbyshire. George is aangesteld als inspecteur, rechtstreeks vanaf de academie, wat nogal wat scheve ogen geeft. Dan komt tijdens zijn dienst de melding binnen van een vermist meisje uit het gehucht ‘Scardale’. Al snel groeit bij George het besef dat dit geen loze vermissingmelding is. Alison Carter is de dochter van Ruth Carter en haar man Philip Hawkin, waarbij Hawkin (de stiefvader) het geheel nogal laconiek benadert. De rest van het afgelegen dorp is weinig mededeelzaam en George en zijn assistent Tommy Clough moeten voor ieder antwoord vechten. George en Tommy bijten zich als terriërs vast in de verdwijningszaak van het meisje. Dit valt ook verslaggever Don Smart op en zijn krant ‘The News’ wijdt iedere dag wel een artikel aan ‘de zaak Alison’. Langzaam maar zeker breken George en Tommy de weerstand van de inwoners, waarna blijkt dat de verklaringen van Philip Hawkin rammelen. Daarna stapelen zich de bewijzen van zijn schuld snel op, maar het hoofdprobleem is het totaal ontbreken van een spoor van Alisons stoffelijk overschot. Het wordt een lang en intens proces, waarbij Hawkins advocaat Highsmith er voor kiest Georges motivatie en integriteit te betwijfelen. Daarvan kan – door de toegestroomde pers – iedereen getuige zijn. Tenslotte wordt Hawkin veroordeeld voor moord op zijn stiefdochter Alison en op 27 augustus 1964 opgehangen.
Het tweede deel van het boek begint in 1998, wanneer schrijfster/verslaggeefster Catherine Heathcote een boek schrijft over deze beruchte moordzaak. Juist wanneer het script klaar is, belt de gepensioneerde George Bennet dat het boek onder geen voorwaarde mag worden uitgegeven…

Het verhaal van Alison Carter is onderdeel van de waargebeurde moordzaak ‘The Moors Murders‘. Val McDermid beschrijft de gebeurtenissen redelijk authentiek, terwijl het boek toch leest als een spannende politieroman. Dat is werkelijk een prestatie. Overigens heeft McDermid zich wel de nodige vrijheden toegestaan, zo zijn namen veranderd en kunt u lang zoeken naar ‘Scardale’ op de Engelse kaart. McDermid heeft de naam van het dorp veranderd. ‘De terechtstelling’, verdraaid spannende non-fiction!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Non-fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.