In de macht van de ring

Anthony & Margroff – In de macht van de ring

‘In de macht van de ring’ is geen boek van Tolkien, laten we daar meteen duidelijk in zijn. Het verhaal is echte SF en zeker geen Fantasy. Jeff Font is teruggekomen naar de Aarde met maar één doel: gerechtigheid voor zijn familie, die van de planeet is verbannen door George McKissic, de machtige oprichter en eigenaar van ‘G&G’. Maar er is tijdens zijn verbanning veel veranderd. Veel overtredingen en lichte vergrijpen worden nu gestraft door het verplicht dragen van ‘de Ring’. Zo worden ‘de daders’ geconditioneerd, een buitengewoon effectief middel tegen moeilijke, misdadige of zelfs gewoon lastige mensen. Al bij zijn eerste, nogal ondoordachte, actie wordt Jeff gevangen genomen, berecht en veroordeeld tot het dragen van ‘de Ring’. Maar zijn hele rechtszaak lijkt gemanipuleerd. Als vrij snel blijkt dat de verbanning van de familie Font toch net even anders in elkaar zit dan Jeff altijd is verteld…

‘In de macht van de ring’ is een van de betere SF-boeken in het lichte genre. Anthony en Margroff starten met behoorlijk wat actie, maar al snel mixt zich dat met moraliteit. Want willen we wel geconditioneerde mensen en wie bepaalt wat daarbij de juiste normen zijn? Dat Jeff Font uiteindelijk de zoon blijkt te zijn van McKissic zie je al van verre aankomen, maar de manier waarop dit in de laatste hoofdstukken door Anthony en Margroff wordt duidelijk gemaakt is beslist verrassend, want welk plot wordt er nu onthuld door hoofdzakelijk gebruik te maken van citaten van grote dichters en denkers?

1 reactie

Filed under Boeken, eBooks, Recensies, SF & Fantasy

One Response to In de macht van de ring

  1. Fifi

    Dat systeem, dat nog steeds zo functioneert en waarbij eerst en vooral de partij uitmaakt of iemand schuldig is, gaat nu ook gelden voor mensen die helemaal geen lid zijn van de partij, maar die wel in de publieke sector werken. Als bijvoorbeeld de directeuren van staatsondernemingen, rechters, artsen of hoogleraren verdacht worden van het aannemen van steekpenningen, dan kunnen ze worden opgepakt en vastgehouden zonder dat er een rechter of advocaat aan te pas hoeft te komen. Daarmee wordt de Communistische Partij, die sinds 1949 alleen aan de macht is in China, zo goed als almachtig. Hong Zhenkuai, een historicus in Beijing, zei eerder over de toenemende macht van de Communistische Partij: „Hoe kan je je nu aan de wet houden als je tegelijkertijd aan de leiding van alles staat en je zelf boven de wet staat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.