Margje

Siebelink, Jan – Margje

‘Margje’ is het vervolg op ‘Knielen op een bed violen’, Siebelinks meest bekende en geprezen boek over de doem van de strenge Paauw-Omslag Margjebeweging binnen de Hervormde kerk, waar de eens zo vrolijke Hans Sievez zich bij aansluit en daarmee een heel gezin ontwricht. In ‘Margje’ kijkt zoon Ruben terug op zijn leven terwijl hij vergeefs wacht op zijn broer Thomas die zegt van het blindeninstituut Bartiméus naar Dieren te komen om samen met Ruben het huis te bezoeken waar moeder Margje heeft gewoond. In flashbacks gaat Ruben terug naar de begrafenis van zijn vader, die in de war gestuurd wordt door Thomas. We lezen over de bezoekjes van Margje en haar zoontjes aan oom Anton waar Ruben een foto vindt van oom Anton op Roland Garros samen met een jonge vrouw die wel erg veel op zijn moeder leek, welke foto hij vervolgens weer kwijtraakt. Scenes over de dood van zijn grootouders, over zijn docent Frans op de ulo, zijn ontmoeting met Winfred die geen vriend blijkt, zijn verkering met de mooie Johanna, een relatie die Thomas te gronde richt. Allemaal situaties, die optimisme in zich bergen maar waarin de tobberige Ruben steeds het onderspit delft. Hij blijft in het huis van oom Anton alleen achter met zijn vaak pijnlijke herinneringen. Thomas komt niet en hij neemt een besluit…

Prachtige natuurbeschrijvingen maar ook de gedachten, gevoelens en emoties die door mensen heen razen, zijn subliem verwoord. Hoofdzakelijk is het geschreven vanuit het perspectief van Ruben, soms van Margje. Ruben die altijd op zoek is naar erkenning, liefde, respect. Iemand die zich schuldig voelt om de fouten van anderen, tobberig zoekt naar zijn identiteit. Een zorgelijke man, bang om fouten te maken en dus een controlefreak. Thomas is een durfal, hij trekt zich weinig aan van gezag en gaat zijn eigen weg. Terwijl Ruben continu hengelt naar de liefde van zijn moeder, heeft zij een zwak voor Thomas. Siebelink is een meester in het oproepen van sferen, die onder / achter de gebeurtenissen liggen: donkerte, dreiging, een unheimisch gevoel, spanning. Het leven op het platteland is zwaar, niet idyllisch. Een vriend is niet altijd een vriend. Een leraar kan hart hebben voor zijn leerlingen maar kan een leerling ook in zijn netten verstrikken met heel andere bedoelingen.

JanSiebelinkToch had ik niet het gevoel dat  ‘Margje’ een zwaar boek is, gelukkig maar want dat is het wel. Het is doordrenkt van afwijzing en teleurstelling. Door Siebelinks uitermate zorgvuldig taalgebruik, zijn ongeëvenaarde schrijfstijl en de compositie valt er ook heel veel te genieten.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.